Dans gecombineerd met mindfulness veelbelovend bij chronische pijn

Marjolein Streur, ‘Dans gecombineerd met mindfulness veelbelovend bij chronische pijn’, https://www.psychfysio.nl/dans-gecombineerd-met-mindfulness-veelbelovend-bij-chronische-pijn/, Psychfysio opleidingen (bezocht op 18 juli 2021)

Danstherapie (Dance Movement Therapy, DMT) is een body-mind gerichte interventie. DMT wordt gedefinieerd als het therapeutisch gebruik van beweging om de emotionele, cognitieve, fysieke, spirituele en sociale integratie van het individu te bevorderen. (…) Somatisch bewustzijn en kinesthetische empathie, beweging als creatieve zelfexpressie en dans als non-verbale interactie, zijn de kerncomponenten van DMT. Er is toenemend bewijs dat DMT een positieve psychologische invloed kan hebben bij somatische klachten, en ook bij fibromyalgie en mensen met onverklaarde symptomen. (…) In deze studie combineren de onderzoekers DMT met mindfulness. (…) Mindful-Based Dance Movement Therapy (…) lijkt een goed toepasbare en veelbelovende therapeutische interventie voor mensen met chronische hoofdpijn. (…) Patiënten waardeerden de MBDMT-interventie en beschouwden de interventie als zinvol.

Bron

Majore-Dusele, I. Karkou,V., Millere, I. (2021). The Development of Mindful-Based Dance Movement Therapy Intervention for Chronic Pain: A Pilot Study With Chronic Headache Patients. Front Psychol. Apr 16;12:587923