ZIJ ZOEKT NIEUWE WOORDEN VOOR ROUW

Roxane Soudagar, ‘ZIJ ZOEKT NIEUWE WOORDEN VOOR ROUW’, https://www.oneworld.nl/lezen/discriminatie/sociaal-onrecht/zij-zoekt-nieuwe-woorden-voor-rouw/, OneWorld (22-06-2021)

Mensen vonden het zo moeilijk om erover te praten, terwijl iedereen verdriet kent. Ik zou willen dat rouw makkelijker bespreekbaar is; dat het een plek krijgt in het dagelijks leven. Zodat je het moeilijk kunt hebben, en tegelijkertijd erbij blijft horen. Dat wil ik met Verlieskunst bereiken. (…) Toen mijn moeder overleed was het vanbinnen een warboel. De Nederlandse taal voldeed gewoon niet om dat onder woorden te brengen. Termen zoals ‘verwerken’ en ‘een plekje geven’ bijvoorbeeld: die scheppen de verwachting dat rouw een eindstation heeft, dan is het ‘af’. Maar verlies krijgt telkens een nieuwe plek. (…) Het rouwwoordenboek kwam tot stand via een therapiemethode die Te Winkel tijdens haar opleiding leerde: schrijf je gevoelens uit, en laat de woorden van binnenuit opborrelen, zonder er een rationeel verhaal van te maken. (…) Het probleem in de samenleving is: we zien rouw en verdriet als een individueel probleem.

Zoeknaam

Babet te Winkel