We dreigen te vervreemden van elkaar, in de behandelkamer is dat niet anders

Vittorio Busato, ‘We dreigen te vervreemden van elkaar, in de behandelkamer is dat niet anders’ – Interview met Dirk de Wachter’, https://www.rinogroep.nl/interview/441/we-dreigen-te-vervreemden-van-elkaar-in-de-behandelkamer-is-dat-niet-anders’.html, RINO Groep (22 juli 2021)

Het menselijke contact dreigt door allerlei wetenschappelijke inzichten en technologische doorbraken naar de achtergrond te geraken. (…) In een medische opleiding bestaat sterk de neiging te vragen naar wat er mis loopt, en al die dingen op te lijsten. Maar we lijken te vergeten dat de mens ook mogelijkheden, krachten en coping-strategieën heeft. Het gaat om het individuele verhaal, de unieke casus. Die is nooit terug te brengen tot diagnostische en af te vinken schema’s. (…) Menselijkheid in de behandelkamer heeft zeer zeker ook met fysiek te maken. (…) Wat corona doet, is een vliegwiel creëren. Daarbij worden fenomenen versterkt die voordien reeds aanwezig waren. (…) Wij worden elke dag geconfronteerd met problemen van mensen, politici kennen onze patiënten niet. Dus spreek, therapeuten, wees de advocaat van de zwakkeren. Ook zo kun je bijdragen aan de menselijkheid.