Een narcist ziet zichzelf helemaal niet graag, dat lijkt alleen zo

Redactie, ‘Een narcist ziet zichzelf helemaal niet graag, dat lijkt alleen zo’, https://radio1.be/een-narcist-ziet-zichzelf-helemaal-niet-graag-dat-lijkt-alleen-zo, Radio 1, VRT (3 augustus 2021)

Het meest miskende masker waar zelfs hulpverleners intrappen, is dat van de geestelijke gezondheid. Ze spélen een normaal leven. Ze zien er stabiel, charmant, charismatisch en succesvol uit, maar dat is niet altijd zo. Het is een act. Ik vind het opvallend dat checklists die je online leest uit allemaal eigenschappen die iemand toont bestaan, terwijl de essentie van een narcist juist ligt in wat iemand verbergt met zijn/haar gedrag en dat is een onstabiele basis. Er zijn heel veel mensen met een onstabiele basis, maar kenmerkend voor een narcist is dat hij niet in contact kan en wil komen met die basis. (…) Toch zijn narcisten geen egoïsten, ze kunnen ook iets voor iemand anders doen. Ze zijn wel egocentrisch. Bij narcisme is er altijd een verborgen agenda, ze doen iets om een wederdienst te krijgen. (…) Je wordt niet als kant-en-klare narcist geboren, maar je kan wel zo uitgroeien.

Zoektermen

Diane Ruthgeerts
Geboeid door narcisme, mythe en masker

🎧 Het Hapsis Huis radio LIVE