Gezond leven? Deze arts zet op z’n kop wat dat betekent

Lynn Berger, Nina Polak, ‘Gezond leven? Deze arts zet op z’n kop wat dat betekent’, https://decorrespondent.nl/12623/gezond-leven-deze-arts-zet-op-zn-kop-wat-dat-betekent/4677819272412-ae4d4057, De Correspondent (14 augustus 2021)

Gezondheid behelst meer, veel meer, dan de afwezigheid van ziekte: dat is de boodschap die Machteld Huber (bijna 70) al ruim drie decennia uitdraagt. (…) ‘Ik had altijd een sterke band met dieren en de natuur. Maar tegen het eind van mijn studie geneeskunde merkte ik dat ik daar helemaal van was losgeraakt. Je leerde naar de mens kijken als een mechanistisch model: het lichaam als een soort auto, en het ziekenhuis als de garage. Voor verwondering was weinig plaats, voor de ziel al helemaal niet’. (…) Je zit volop in dat lichaam. Hoe je denkt en hoe je je voelt is van invloed op dat lichaam, en andersom. (…) Diagnoses zijn prima, maar niemand is erbij geholpen om tot een diagnose gereduceerd te worden, zeker als een ziekte misschien nooit meer overgaat. (…) Zorgprofessionals moeten leren vaker hun mond te houden. (…) Alleen als je stil bent, krijgt iemand de tijd om zelf na te denken. (…) Ook buiten de spreekkamer kun je zulke autonomie bevorderen.