Het Hapsis Huis radio LIVE over narratief onderzoek

De aandacht voor het eigen verhaal van mensen wordt dezer dagen weer belangrijker in de spreekkamers van artsen en therapeuten nadat er tientallen jaren vooral in diagnoses werd gedacht. Zeker als het leed ernstig is laat een verhaal zich niet uitdrukken in een eerder vastgestelde reeks symptomen waarop een diagnose wordt gebaseerd. Uiteindelijk is de psychiatrie afhankelijk van verhalen omdat we over psychiatrische ziekten zo weinig weten. Individuele ziektebeelden verschillen nu eenmaal enorm van elkaar. Omdat verhalen vooral in de psychiatrie weer zo belangrijk geworden zijn wordt in Universitair Medisch Centrum in Utrecht onderzoek gedaan naar verhalen dat ook wel ‘narratief onderzoek’ wordt genoemd. Studiogasten zijn literatuurwetenschapper Megan Milota en filosoof Stefan van Geelen van het UMCU.

Verhalenbank psychiatrie:
psychiatrieverhalenbank.nl