Voel jij wel iets?

Lianne Sanders, ‘Nadat haar vader overleed en haar vriend vreemd ging, had Lianne jarenlang stress: ‘Voel jij wel iets?’, https://www.ad.nl/gezond/nadat-haar-vader-overleed-en-haar-vriend-vreemd-ging-had-lianne-jarenlang-stress-voel-jij-wel-iets~a23bcfc4/, AD, DPG Media B.V. (11-09-21)

Pas veel later zou ik ontdekken dat verwerking te maken heeft met het doorvoelen van emoties. Maar emoties vond ik in die tijd vooral lastig. En zwak. (…) Mijn hoofd draaide overuren. Ik dacht de hele dag na over hoe ik minder zou kunnen nadenken. (…) Op een dag vroeg de yogadocent: ‘Voel jij eigenlijk wel iets?’ (…) Mijn therapeut vertelde me dat ik al jaren in de stressstand stond. En dat ik daarom niets voelde, behalve spanning. Dat het mijn lijf niet meer lukte om in de ruststand te komen. Langdurig in deze stressstand staan, heeft te maken met een trauma. (…) Ik leerde ontspannen. Niet door het herhalen van positieve gedachten, niet door te werken aan mijn mindset. Maar door te leren mezelf te geven wat ik nodig had.