Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar Amerikaanse zintuigonderzoekers

Redactie, ‘Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar Amerikaanse zintuigonderzoekers’, https://www.nu.nl/buitenland/6160489/nobelprijs-voor-geneeskunde-gaat-naar-amerikaanse-zintuigonderzoekers.html, Nu.nl, DPG Media Digital B.V. (5 oktober 2021)

Julius en Patapoutian ontdekten de receptoren waarmee ons lichaam temperatuur en aanrakingen voelt. Die receptoren sturen signalen naar de hersenen, waarmee wij herkennen of het warm of koud is, en wat we precies aanraken. Ook het gevoel dat we krijgen bij een stevige knuffel van een geliefde wordt aangestuurd door die receptoren. (…) Deze ontdekkingen dragen bij aan de ontwikkelingen op het gebied van pijnbehandeling. Met de kennis kunnen nieuwe behandelmethodes ontwikkeld worden. (…) ‘Zintuigen zijn cruciaal om in leven te blijven’, aldus het Nobelcomité.