Onderzoek: minder keizersneden bij vroege inzet van kraamverzorger

Redactie, ‘Onderzoek: minder keizersneden bij vroege inzet van kraamverzorger’, https://www.skipr.nl/nieuws/onderzoek-minder-keizersneden-bij-vroege-inzet-van-kraamverzorger/, Skipr, Bohn Stafleu van Loghum, Springer Nature (11 oktober 2021)

In het onderzoek werd gekeken naar de gevolgen wanneer kraamverzorgenden al direct naar het huis van de barende vrouw gaan bij het eerste seintje van de verloskundige. Daar begeleiden ze de vrouw en haar eventuele partner praktisch en emotioneel, onder meer met ademhalings- en massageoefeningen. Ze gaan ook mee naar het ziekenhuis om ondersteuning te bieden in de verloskamer, ook als de bevalling door de gynaecoloog wordt begeleid. (…) De resultaten laten zien dat in de groep met continue begeleiding 40 procent minder ruggenprikken, 40 procent minder aanvullende pijnstilling en 50 procent minder keizersneden nodig waren. Daarnaast vonden er 10 procent meer spontane bevallingen plaats en lagen vrouwen minder lang in het ziekenhuis. De vroege inzet van begeleiding leverde bovendien een kostenbesparing op van 180 euro per bevalling.

🎧 Het Hapsis Huis radio LIVE