Het onafgebroken najagen van plezier leidt tot pijn

Redactie, ‘Psychiater Anna Lembke: het onafgebroken najagen van plezier leidt tot pijn’, https://www.brainwash.nl/bijdrage/psychiater-anna-lembke-het-onafgebroken-najagen-van-plezier-leidt-tot-pijn, Brainwash, HUMAN, NPO (11 november 2021)

Als we de beloningspaden in ons brein maar blijven bombarderen met feelgoodmiddelen en -gedrag, dan krijgen we een chronisch dopaminetekort. Dat is een staat die vergelijkbaar is met klinische depressie. Het betekent dat we onze ‘drugs’ (of dat nou alcohol is, of onze smartphone) niet alleen nodig hebben om ons goed te voelen, maar ook om onze balans te herstellen en ons gewoon normaal te voelen. Als we onze drugs niet gebruiken, dan ervaren we universele ontwenningsverschijnselen, zoals irritatie, slapeloosheid en depressie. (…) Vanuit evolutionair perspectief is het hartstikke logisch dat de natuur ons heeft ontworpen voor een wereld waarin alles schaars is en er altijd gevaar is. Waarin we verzamelaars moesten zijn om te overleven en nooit tevreden moesten zijn met wat we hadden. Het probleem is dat onze primitieve bedrading niet past bij ons moderne ecosysteem.