Wat we van jagers en verzamelaars over mannelijkheid en vrouwelijkheid kunnen leren

Laurens Buijs, ‘Wat we van jagers en verzamelaars over mannelijkheid en vrouwelijkheid kunnen leren’, https://decorrespondent.nl/12879/wat-we-van-jagers-en-verzamelaars-over-mannelijkheid-en-vrouwelijkheid-kunnen-leren/4772687507676-ac10538a, De Correspondent (16 november 2021)

Steeds meer onderzoek laat zien dat de mens in de kern androgyn is: elke man is ook vrouwelijk, en elke vrouw is ook mannelijk. (…) Wat de mens en zijn voorouders onderscheidt van andere primaten (…) is onze mogelijkheid tot renjacht: een jachtmethode waarbij prooidieren net zo lang worden achtervolgd totdat ze door uitputting te overmeesteren zijn. Deze tactiek vraagt om een complexe samenwerking tussen groepen jagers, met strategische rolverdeling, waarbij alles aankomt op uithoudingsvermogen. (…) Niet kracht en zelfzuchtigheid, maar uithoudingsvermogen, wendbaarheid en samenwerking in gelijkwaardige structuren, zó overleefde onze soort. (…) Waar veel andere primaten overleefden door hiërarchie tussen man en vrouw, bestond de overlevingsstrategie van de mens uit steeds meer horizontale samenwerking tussen man en vrouw. In dit evolutionaire proces groeiden de genders naar elkaar toe. (…) Naast individuele ontdekkingstochten heeft de maatschappij als geheel nogal wat herstelwerk te verrichten.