Wat gebeurt er in het brein van oma als de kleinkinderen langskomen?

Vivian Lammerse, ‘Wat gebeurt er in het brein van oma als de kleinkinderen langskomen?’, https://scientias.nl/wat-gebeurt-er-in-het-brein-van-oma-als-de-kleinkinderen-langskomen/, Scientias (17 november 2021)

Onderzoekers hebben nu voor het eerst de hersenen van grootmoeders bestudeerd terwijl ze foto’s van hun jonge kleinkinderen bekeken. En dat levert een neurale momentopname op van de speciale band tussen oma en kleinkind. (…) Uit (…) resultaten blijkt dat de meeste oma’s bij het bekijken van foto’s van hun jonge kleinkinderen meer activiteit vertoonden in hersengebieden die betrokken zijn bij emotionele empathie. (…) Daarentegen blijkt (…) dat wanneer grootmoeders foto’s van hun volwassen kind bekijken, het deel van de hersenen dat verband houdt met cognitieve empathie sterker geactiveerd wordt. Dat geeft aan dat ze misschien cognitief proberen te begrijpen wat hun volwassen kind denkt of voelt en waarom, maar die niet zozeer ervaren vanuit een emotionele hoek.