Depressie is Menselijk

Ebtisam El Filali, ‘Boekrecensie: Depressie is Menselijk’, https://dejongepsychiater.nl/themas/media/1531-depressie-is-menselijk, Stichting de Jonge Psychiater (25 november 2021)

Calmeyn legt uit dat essentieel depressief zijn wordt gekenmerkt door trias van de elementen anhormie (“het stilvallen van de levensstroom”), anhedonie en anaesthesie (“de depressieve persoon is de smaak in het leven verloren”) en aritmie (verstoring van de levensritmes, meest bekende verstoring van het dag- en nachtritme). Verder legt hij uit hoe het kristalprincipe van Freud als krachtige metafoor voor het beschrijven van psychopathologie kan dienen. Door de uiteenzetting van zijn gedachten en uitgebreide expertise van de psychoanalyse, is de auteur in staat de lezer te prikkelen en kritisch na te denken over de mens achter de stoornis.

Bron

Depressie is Menselijk – Onze donkere kant anders belicht
Marc Calmeyn
Pelckmans Uitgevers