Hoe de lichaamstherapeut je met beide benen op de grond krijgt

Johannes Visser, ‘Hoe de lichaamstherapeut je met beide benen op de grond krijgt’, https://decorrespondent.nl/12943/hoe-de-lichaamstherapeut-je-met-beide-benen-op-de-grond-krijgt/4796404566492-a9c28dfd, De Correspondent (29 november 2021)

Misschien dat haptotherapie me kan helpen de balans tussen lijf en hoofd terug te vinden, had ik bedacht. Maar ik ben hier ook uit professionele interesse. Al maanden schrijf ik over wat onderwijs met de psyche van kinderen doet. In een eerder artikel kwam ik uit bij David Brooks, een conservatieve Amerikaanse journalist die stelt dat we het denkende brein overwaarderen. Dat denkende brein zou slechts het op twee na belangrijkste deel van ons bewustzijn zijn. Belangrijker zijn volgens Brooks het hart en de ziel – en die vind je niet in het individualisme van een schoolrapport, maar in afhankelijkheid, relaties en gemeenschap. (…) Fysiotherapeuten zijn vooral op het lichaam gericht, ga naar lichaamsgerichte therapeuten – de haptotherapeut, de psychomotorisch therapeut – díe kunnen je meer vertellen over de verbinding tussen hart, hoofd en lichaam. (…) Er is geen goed of fout aan wat je voelt. Het zegt je hooguit iets en daar kan je iets mee doen. Vaak is het lijf heel wijs, en vergeten we te luisteren.