Praten over mentale gezondheid voor veel mannen nog altijd taboe

Sharon van Oost, ‘Praten over mentale gezondheid voor veel mannen nog altijd taboe: ‘Je wordt snel als ‘verwijfd’ gezien en voor ‘mietje’ uitgemaakt’, https://eenvandaag.avrotros.nl/item/praten-over-mentale-gezondheid-voor-veel-mannen-nog-altijd-taboe-je-wordt-snel-als-verwijfd-gezien-en-voor-mietje-uitgemaakt/, EenVandaag, Avrotros, NPO (31-10-2021)

‘De man’ bestaat (…) niet, maar praten over een depressie, angststoornis of fobie doen mannen beduidend minder dan vrouwen. En in een later stadium. Daarnaast zoeken ze minder snel professionele hulp, vrouwen gaan ongeveer twee keer zo vaak naar de huisarts of ggz als mannen. (…) We weten dat suïcide sterk gerelateerd is aan depressie en er zijn genoeg mannen met een depressie, maar bij 113 online, het platform voor zelfmoordpreventie, zijn het vooral vrouwen die aan de bel trekken. (…) Het is bekend dat vooral mannen tussen de 40 en 70 jaar de ggz niet weten te bereiken.