Transcend: Uit je hoofd, in je lijf

Redactie, ‘Transcend: Uit je hoofd, in je lijf’, https://www.youtube.com/watch?v=CVfcova_LGk, https://arminius.nl/stream/transcend-uit-je-hoofd-in-je-lijf342890/, Debatpodium Arminius (bezocht op 9 december 2021)

De westerse cultuur is nogal ‘ontlichaamd’ geraakt: we zijn grootgebracht met het idee dat het lichaam een machine is, een systeem van draden, stroompjes, reacties, en verder niets. Maar hebben we een lichaam, of zíj́n we een lichaam? (…) Hoofd en lichaam raken steeds verder losgekoppeld, maar is dat niet gevaarlijk? Als het gaat over stress of trauma, kijken we meestal eerder naar wat er misgaat in het denken. Recente wetenschap toont echter aan dat sporen van trauma fysiek zijn terug te vinden in het lichaam, in je genetische blauwdruk zelfs: het lichaam houdt de mentale score bij van het leven. Wat kan bewegen, aanraking, dans, yoga daaraan veranderen? Is het tijd voor een herwaardering voor de wijsheid van je lijf? En hoe doe je dat dan? (…) De vraag ‘wat heb ik ín mijn lijf’ mag vaker veranderd worden in de vraag wat kan ik mét mijn lijf, volgens Jenny Slatman. Zij is filosoof en hoogleraar Medical Humanities aan de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences.