Therapie gericht op autonomie helpt angststoornissen te verminderen

Redactie, ‘Therapie gericht op autonomie helpt angststoornissen te verminderen’, https://nedkad.nl/nieuws/therapie-gericht-op-autonomie-helpt-angststoornissen-te-verminderen/, NedKAD – Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie (22 december 2021)

Autonomie bestaat uit drie onderdelen. (…) De eerste is zelfbewustzijn: de beleving van je eigen identiteit. Van wie je bent en wat je doet, denkt, voelt of hebt meegemaakt. De andere twee onderdelen zijn gevoeligheid voor anderen en het vermogen om goed met nieuwe situaties om te gaan. (…) Eerdere onderzoeken laten al zien dat mensen met een angststoornis regelmatig autonomie-problemen hebben. Zij vinden het bijvoorbeeld lastig om hun grenzen aan te geven, delen hun mening niet of minder snel en handelen zelden naar hun wensen en behoeften. (…) Het komt ook voor dat angstige mensen zich afhankelijk opstellen of vrijwillig vervelende klussen doen voor anderen. (…) Gezonde autonomie lijkt (…) samen te gaan met minder angstklachten.

Meer autonomie

https://haptonomiehaptotherapie.com/2018/11/07/een-kaartenhuis-van-autonomie/