Psychosociale interventies en het immuunsysteem

Ellen Ricke, ‘Psychosociale interventies en het immuunsysteem’, https://www.psychfysio.nl/psychosociale-interventies-en-het-immuunsysteem/, Psychfysio Opleidingen (bezocht op 30 december 2021)

Als fysiotherapeut kan je (…) heel gericht ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen inzetten met als doel om de n. vagus te stimuleren en hiermee het autonome zenuwstelsel te reguleren. Dit vermindert in de eerste plaats angst, stress en pijn. In de tweede plaats (…) kan het autonome zenuwstelsel door het immuunsysteem ontregeld zijn, waardoor bijvoorbeeld mensen met long-COVID-19 langdurig klachten kunnen houden. Interventies kunnen daarom worden ingezet als behandeling van bestaande klachten en om weefselherstel te bevorderen, maar zeker ook preventief om mensen minder vatbaar te maken voor ontstekingen.