Onderzoek adviseert: Train je intuïtie

Redactie, ‘Onderzoek adviseert: ‘Train je intuïtie en gebruik die in de klas’, https://www.ou.nl/-/train-je-intuitie-en-gebruik-die-in-de-klas, Open Universiteit (7 jan 2022)

‘Pedagogische tact’ verwijst naar het vermogen om optimaal te reageren in complexe klassituaties. Hoe ontwikkel je dat vermogen? Door je intuïtie te ontwikkelen. (…) Intuïtie is een vorm van begrijpen die snel en spontaan is. Zonder bewust na te denken heb je in een oogwenk een situatie beoordeeld, afwegingen gemaakt, een besluit genomen en gehandeld.

Brongegevens

Gerbert Sipman, Rob Martens, Jürg Thölke, Susan McKenney, Professional development focused on intuition can enhance teacher pedagogical tact, Teaching and Teacher Education, Volume 106, 2021, 103442, ISSN 0742-051X

https://doi.org/10.1016/j.tate.2021.103442

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0742051X21001669)

Abstract

Nowadays educational challenges require increasing pedagogical tact of teachers. Intuition serves this swift and appropriate classroom action, but teachers are rarely encouraged to use it. This mixed methods study investigated the effects of intuition-focused professional development on teachers’ pedagogical tact. Questionnaires measured teacher change, and showed large positive effects on teachers’ immediate pedagogical actions, and medium effects on the related classroom outcomes. Interviews with participants and their colleagues elaborated and explained positive changes in awareness of intuitions, and information processing, and classroom impact. This study defines and operationalizes intuitive pedagogical tact and describes meditative and embodied practices for enhancing it.

Keywords: Pedagogical tact; Intuition; Teacher professional development