Opgroeien in een gestreste baarmoeder zorgt voor mentale problemen

ROANNE VAN BAREN, ‘Opgroeien in een gestreste baarmoeder zorgt voor mentale problemen: hoe lossen we die op?’, https://www.npo3.nl/brandpuntplus/trauma-gestreste-baarmoeder, Brandpunt +, NPO3, NPO (08 DEC 2021)

Veel stress tijdens de zwangerschap heeft een negatief effect op ongeboren baby’s. De placenta laat dan stresshormonen door, wat zorgt voor een toename van stress-receptoren in het foetale brein. Op latere leeftijd reageren deze kinderen heftiger op stress dan zij die in mindere mate stress hebben ervaren in de buik. (…) Wanneer tijdens de zwangerschap sprake is van bijvoorbeeld partner-relatieproblemen, depressie en veel angst voor miskramen of de aankomende bevalling, kan dit bijdragen aan een angststoornis op latere leeftijd, zoals terugtrekgedrag, gegeneraliseerde angststoornis, verlatingsangst en/of geremdheid voor nieuwigheden. (…) In het lichaam zit alle informatie. Door de navelstreng komen de emoties van de moeder binnen in de vorm van hormonen. Als foetus kan je niet weg, maar moet je alles voelen. Zo ontstaan bepaalde bewegingspatronen en spierspanningen. (…) Lichaamsgerichte therapie is gebaseerd op interpretaties van het lichaam.