Coaches van olympisch zwemkampioenen onderscheiden zich door emotionele intelligentie

Ellen Maas, ‘Coaches van olympisch zwemkampioenen onderscheiden zich door emotionele intelligentie’, https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/samenvatting/coaches-van-olympisch-zwemkampioenen-onderscheiden-zich-door-emotionele-intelligentie/, Topsport Topics (28-09-2021)

De meest succesvolle coaches zijn emotioneel intelligenter, vriendelijker en scoren lager op de psychologische kenmerken machiavellisme en narcisme. (…) De world leading coaches scoorden hoger op het kenmerk ‘vriendelijkheid’ (‘agreeableness’). Dit duidt erop dat de topcoaches beter zijn in samenwerken met sporters, andere coaches en stafleden. (…) De onderzoekers ontdekten dat de world leading coaches lager scoorden op machiavellisme en narcisme. Dit betekent dat ze minder neiging hebben tot manipuleren en hun eigen belang minder vooropzetten. (…) De onderzoekers ontdekten ten slotte dat world leading coaches hoger scoorden op emotionele intelligentie. (…) Ze zijn met name goed in het waarnemen van emoties van anderen en het managen van hun eigen emoties. Dat maakt de coaches empathisch en bestand tegen druk. Ook kunnen coaches met deze eigenschappen hun passie en motivatie overbrengen.

Bron

Cook GM, Fletcher D, Peyrebrune M. Olympic coaching excellence: a quantitative study of psychological aspects of Olymic swimming coaches. Psych Sport Exerc (2021) 53: 101876