De manier waarop we sterven is in 60 jaar radicaal veranderd – en dat baart onderzoekers zorgen

Vivian Lammerse, ‘De manier waarop we sterven is in 60 jaar radicaal veranderd – en dat baart onderzoekers zorgen’, https://scientias.nl/de-manier-waarop-mensen-sterven-is-in-60-jaar-tijd-radicaal-veranderd-en-dat-baart-onderzoekers-zorgen/, Scientias (1 februari 2022)

Samenlevingen geven overweldigend prioriteit aan het vermijden van de dood. Zo wordt door middel van soms zelfs agressieve behandelingen geprobeerd de dood uit te stellen. Dit idee, dat de dood kan worden overwonnen, wordt verder aangewakkerd door de vooruitgang in wetenschap en technologie, dat ook tot de overmatige afhankelijkheid van medische interventies tegen het einde van het leven heeft geleid. Het gevolg is dat gezinnen en gemeenschappen steeds meer vervreemd zijn geraakt. Deskundigen waarschuwen dan ook voor de toenemende ‘overmedicalisering’ van de dood. (…) Volgens de onderzoekers is de coronapandemie daar een goed voorbeeld van. Patiënten stierven op de intensive care met weinig contact met hun familie. (…) Sterven was vroeger een familiegebeurtenis, met af en toe medische ondersteuning. Nu is het een medische gebeurtenis, met beperkte familiesteun.