Twijfel is de kern van de wetenschap. Niet iedereen die vragen stelt is een wappie

Ruben Mersch, ‘Twijfel is de kern van de wetenschap. Niet iedereen die vragen stelt is een wappie’, https://decorrespondent.nl/13103/twijfel-is-de-kern-van-de-wetenschap-niet-iedereen-die-vragen-stelt-is-een-wappie/4855697213532-6e87d64c, De Correspondent (4 februari 2022)

Soms lijkt wetenschap een on demand argumentenmachine. Als je maar lang genoeg zoekt en op de juiste knoppen drukt, vind je altijd wel iets dat jouw mening staaft. En dat gebeurt in deze coronapandemie aan beide kanten van het spectrum. (…) Het probleem is alleen dat de meeste wetenschap per definitie niet die granieten zekerheden geeft waar kemphanen graag mee schermen. Wetenschap is niet het domein van absolute waarheden, maar van onzekerheid en twijfel. (…) In academisch onderzoek gaat het namelijk zelden over waarheid, maar wel over onderbouwde waarschijnlijkheid. (…) Inzicht dat wetenschappelijke zekerheid niet dichotoom is maar gradueel, is cruciaal om de polarisatie te ontstijgen.