Gezondheidsraad: meer aandacht nodig voor long covid en mentale klachten door pandemie

Annemieke van Dongen, ‘Gezondheidsraad: meer aandacht nodig voor long covid en mentale klachten door pandemie’, https://www.ad.nl/nieuws/gezondheidsraad-meer-aandacht-nodig-voor-long-covid-en-mentale-klachten-door-pandemie~aaafb58c/, AD, DPG Media (14-02-22)

Vooral jongvolwassenen en ouderen hebben vaker last van mentale klachten. Jongeren kampen met eenzaamheid, angst en depressieve gevoelens. Bij ouderen signaleert de Gezondheidsraad een toename van emotionele eenzaamheid. (…) Hoeveel coronapatiënten langdurig klachten houden, is nog niet bekend. Ook de Gezondheidsraad, die de wetenschappelijke literatuur hierover in kaart heeft gebracht, kan daar nog geen nauwkeurige inschatting van geven. (…) Dit is een tussenstand. (…) Bekend is dat een deel van de coronapatiënten maanden later nog last heeft van uiteenlopende klachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid en moeite met concentreren, reukverlies, hartkloppingen, spierpijn en angst- en stemmingsklachten. Duidelijk is inmiddels dat ook kinderen na een Covid-infectie langdurig klachten kunnen ervaren.