Wie z’n hersenen wil gebruiken, moet wat minder in z’n hoofd zitten

Johannnes Visser, ‘Wie z’n hersenen wil gebruiken, moet wat minder in z’n hoofd zitten’, https://decorrespondent.nl/13134/wie-zn-hersenen-wil-gebruiken-moet-wat-minder-in-zn-hoofd-zitten/4867185163896-3f71ddc2, De Correspondent (18 februari 2022)

We geloven dat ons hoofd ons lichaam aanstuurt (…) maar steeds meer onderzoek laat zien dat het eerder andersom is: hoe we bewegen, bepaalt hoe we denken. (…) Wie vastloopt, kan maar beter weer gaan lopen. (…) De bedachtzaamheid die wandelen brengt, overstijgt (…) de tegenstelling tussen lichaam en geest, en brengt geest, lichaam en wereld op één lijn (…) alsof ze drie personages zijn die eindelijk met elkaar in gesprek gaan, drie noten die ineens een akkoord vormen (…). Waarom (…) raden complotdenkers die oproepen om (…) zelf na te denken (…) ons altijd aan dat te doen door naar YouTube of Google te gaan, en adviseren ze ons nooit dat te doen door een boswandeling te maken? (…) Veel filosofen zwoeren bij een wandeling. (…) Hoewel wandelen goed is om creatief te denken, heeft het juist een licht negatief effect op gefocust denken. (…) Beweging functioneert als een soort lijm tussen de kennis en onszelf, waardoor we ons die kennis gemakkelijker (…) eigen (…) maken.