Frankrijk pakt endometriose aan

Frank Renout, ‘Frankrijk pakt endometriose aan: ‘Geen ziekte van vrouwen, maar van samenleving’, https://nos.nl/artikel/2417365-frankrijk-pakt-endometriose-aan-geen-ziekte-van-vrouwen-maar-van-samenleving, NOS Nieuws, NPO (14 FEBRUARI 2022)

De Franse regering komt met een nationaal actieplan tegen de ziekte endometriose. Die treft 1 op de 10 vrouwen en kan leiden tot extreme pijn en onvruchtbaarheid. (…) De ziekte veroorzaakt pijn en maakt invalide. Het is de belangrijkste oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen. (…) Over de oorzaak van endometriose is (…) nog niets definitiefs bekend. Daardoor ontbreekt een effectieve aanpak. Een medicijn is er ook niet. (…) Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Het komt bijvoorbeeld rond de eierstokken of darmen te zitten. Daar ontstaan dan ontstekingen of cystes, want het endometriose-slijmvlies kan niet weg uit het lichaam. (…) Dit is wereldwijd een groot probleem.