HAPTONOMIE IN DE BEGELEIDING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING

Yvonne Harbers-Govers, ‘HAPTONOMIE IN DE BEGELEIDING VAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING’, https://www.fortior.info/blogs/haptonomie-in-de-begeleiding-van-mensen-met-een-verstandelijke-beperking/, FORTIOR (bezocht op 26 februari 2022)

Haptonomie biedt interessante aanknopingspunten in de ondersteuning van mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking. (…) Cliënten met een verstandelijke beperking kunnen zeer goed voelen. (…) Doordat cliënten met een verstandelijke beperking je zo feilloos aanvoelen, moet waarnemen met je gevoel. (…) In de haptonomie kijkt men vooral naar eigenschappen van de tast. De tast is namelijk grootste zintuig van mensen. Net als de andere zintuigen kun je met de tast, het gevoel richten (zoals turen, de oren spitsen, lucht opsnuiven enz.). (…) Deze eigenschappen van de tast zijn: naderen, ruimte, doorvoelen en uitnodigen. Vanzelf gaat het dan ook over grenzen, openen en sluiten. (…) In de zorg beseft men vaak niet hoeveel invloed jezelf hebt op het gedrag van de cliënt. Ook het belang van contact maken en het ook weer afsluiten wordt vaak vergeten. Bij cliënten met een verstandelijke beperking is de prikkelverwerking vaak wat langzamer, dus moet je even wachten bij het maken van contact.