Emoties zijn lichamelijke toestanden

Hendrik Spiering, ‘Emoties zijn lichamelijke toestanden, veranderingen in je lichaam als reactie op wat er in je omgeving gebeurt’, https://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/25/er-is-veel-sociale-interactie-in-emoties-a4104963, NRC (25 maart 2022)

Het zijn lichamelijke toestanden, veranderingen in je lichaam als reactie op wat er in je omgeving gebeurt. En die veranderingen zijn in principe voorbereidingen op acties die je vervolgens zou kunnen ondernemen. Denk aan verhoogde hartslag, zweethanden en uitingen van de emoties in je gezicht en je lichaam. Zo straal je ook weer emoties uit naar je omgeving. De cognitie, het bewust voelen van die emoties zodat je er ook over kunt nadenken, komt iets later. Dat is een gevoel, het bewustzijn van een emotie. (…) De lichamelijke toestand heeft invloed op je gevoel en hoe je erover denkt, maar die gedachten hebben ook weer invloed op je lichaam. Je bent geen slaaf van je emoties. (…) Mensen spiegelen elkaar voortdurend, als ze iemand zien huilen of lachen, of zien krabben of gapen. Dat is heel aanstekelijk. (…) Een complexere emotie zoals jaloezie kan je niet direct aan het uiterlijk aflezen. En dat is ook mijn belangrijkste kritiek: dat de wetenschap tot nu toe vooral emoties onderzocht met geacteerde gezichtsexpressies! Dat is echt heel beperkt. (…) Er sijpelt van alles door naar buiten dat een ander bewust of onbewust oppikt en ook weer beïnvloedt. Er is heel veel sociale interactie in de emoties. Dat is ook de beperktheid van het idee van zes basisemoties.

Zoeknaam

Mariska Kret, Universiteit Leiden