Chronische pijn zit in het brein

Peggy van der Lee, ‘Chronische pijn zit in het brein’, https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/chronische-pijn-zit-brein/, Psychologie Magazine (26 maart 2020)

De stijfheid bij fibromyalgie, de rugklachten bij blijvende lage rugpijn, de klachten aan arm, nek en schouder bij CANS (RSI) en de buikpijn bij een spastische darm: de kenmerken en symptomen van al deze aandoeningen kunnen worden verklaard door een verhoogde waakzaamheid van het centrale zenuwstelsel. (…) Het alarmsysteem blijft je beschermen, terwijl er geen weefselschade meer is. Er is sprake van ‘overbescherming’ – ook wel centrale sensitisatie genoemd. (…) Doen behandelaars moeite om hun patiënten goed voor te lichten, dan gaan ze alleen al door de kennis die ze opdoen vooruit. (…) Herinneringen kunnen pijn in het brein activeren, zonder dat er ook maar íéts aan de hand is op de plek van de pijn zelf.