Sport-influencers veroorzaken drang naar onhaalbaar schoonheidsideaal

Matthijs van Hees, ‘Sport-influencers veroorzaken drang naar onhaalbaar schoonheidsideaal’, https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2424902-sport-influencers-veroorzaken-drang-naar-onhaalbaar-schoonheidsideaal, Nieuwsuur, NPO (12 april 2022)

Sportonderzoeker Luuk Hilkens van het gezondheidscentrum Han Seneca en Catharine Evers, gezondheidspsycholoog aan de Universiteit Utrecht, deden onderzoek onder 15-jarige scholieren naar de gevolgen van ‘fitspiration’, een populaire term op sociale media. Maar mensen inspireren tot een fitte, sportieve levensstijl kan ook een tegenovergesteld effect hebben. (…) Vooral bij pubers kunnen onhaalbare voorbeelden van lichamen tot grote problemen leiden: eetstoornissen, een verwrongen zelfbeeld en zelfs een permanent verstoorde hormoonhuishouding. Bij jongens wordt deze aandoening ook wel bigorexia genoemd: een serieuze eetstoornis.