Waarom onze obsessie met een gezonde levensstijl niet onschuldig is

Lisanne Snelders, ‘Waarom onze obsessie met een gezonde levensstijl niet onschuldig is’, https://www.brainwash.nl/bijdrage/jon-verriet-geschiedenis-van-de-gezonde-levensstijl, Brainwash, HUMAN, NPO (12 april 2022)

Je zou het als gezondisme kunnen vertalen. Het idee van healthism komt eind jaren 70 op onder kritische gezondheidswetenschappers. Zij merken op dat het belangrijke morele implicaties heeft om mensen individueel verantwoordelijk te houden voor hun eigen gezondheid. Dus wanneer iemand zegt ‘ik voel me niet lekker’, je antwoordt met ‘dat ligt aan je levensstijl’. Het idee dat gezondheid eigenlijk levensstijl is, wordt vooral in de jaren 80 populair, als de samenleving individualistischer wordt en in de politiek een rechtsere, meer liberale wind gaat waaien. (…) Het is cru dat mensen individueel verantwoordelijk worden gehouden voor hun gezondheid, terwijl we weten dat gezondheid vooral bepaald wordt door inkomen, opleidingsniveau en de omstandigheden waarin je leeft.

Zoektermen

Jon Verriet

Gezondisme