Het nieuwe wij

Inge Knoope, ‘SYMPTOMEN VAN HET NIEUWE “WIJ”, https://ikenjijopstellingen.nl/het-nieuwe-wij/, ik & jij (10 april 2022)

Het is geen sociale beweging, ze dragen geen button of bepaalde kleding en ze behoren niet tot een bepaalde politieke partij. Ze geven zich uit als zichzelf. Deze mensen zijn individueel gedreven tot het ontwikkelen van sociale intelligentie. (…) Ze zijn merkbaar blij als ze werkelijk iemand aantreffen in de ontmoeting, ook al rekenen ze daar op voorhand niet per se op. Als de ander er écht is, dan zijn zij er ook écht. Dan gaat er iets open. (…) Niet ideologisch geladen, en niet vanuit een bepaald verhaal of een sterk advies maar van binnenuit. (…) De sociale cohesie, zoals die vroeger altijd op normatieve wijze van bovenaf werd opgelegd, en waaraan we ons met een geïdealiseerd vrijheidsbeeld van wilden ontdoen, daaraan zijn we al veel langer voorbij. (…) Ook jij kan nú iets doen om de zich voltrekkende cultuuromslag verder mogelijk te maken. Er wordt op je gewacht. Samenwerken en samenleven op basis van gelijkwaardigheid kun je alleen maar doen als iedereen zichzelf uitspreekt en inbrengt.