Stel stress centraal in spreekkamer (Amsterdam UMC)

Redactie, ‘Stel stress centraal in spreekkamer’, https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/stel-stress-centraal-in-spreekkamer.htm, Amsterdam UMC (14 april 2022)

Psychiater Christiaan Vinkers is de eerste klinische hoogleraar Stress en veerkracht in Nederland. Hij pleit ervoor om stress in de spreekkamer centraal te stellen, met het aanmaken van persoonlijke stressprofielen en oplossingen op maat bij te hoge stress. (…) Om stress te begrijpen is het noodzakelijk dat wetenschappelijke vakgebieden samenwerken. (…) Ons vermogen om dynamisch te reageren op stress – qua emoties, gedrag, fysiologie of (neuro)biologie – zorgt dat iemand niet uit balans raakt. Kennis over deze ‘stressdynamica’ is ook de sleutel om te begrijpen wanneer stress teveel wordt voor een mens. Verlies van die dynamische reactie is een rode vlag die aangeeft dat iemand uit balans dreigt te raken, soms al voordat iemand het zelf doorheeft. (…) Ieder mens heeft een eigen uniek stressprofiel.