Voorgesneden mango en bezorgmaaltijden stompen onze zintuigen af. Tijd om bij zinnen te komen

Bee Wilson, ‘Voorgesneden mango en bezorgmaaltijden stompen onze zintuigen af. Tijd om bij zinnen te komen’, https://decorrespondent.nl/13264/voorgesneden-mango-en-bezorgmaaltijden-stompen-onze-zintuigen-af-tijd-om-bij-zinnen-te-komen/4915360439616-2712cfaf, De Correspondent (14 mei 2022)

Het is nog niet zo heel lang bekend dat onze duimen waarschijnlijk vooral zijn geëvolueerd als middel om de rijpheid van fruit vast te stellen. (…) Mensen beschikken nog steeds over die geweldige handen waarmee ze fruit alleen maar hoeven aan te raken om te weten of het rijp is. Maar het verschil met andere mensapen is dat ze die daar niet meer voor gebruiken. Onze opponeerbare duimen zijn zo druk met swipen dat ze geen tijd meer hebben om een vijg te betasten. (…) Een van de opvallendste dingen aan eten in de moderne wereld is dat het vaak is alsof we helemaal geen zintuigen hebben. We hebben nog steeds dezelfde fysieke kenmerken als onze jager-verzamelaar-voorouders, maar meestal gebruiken we onze zintuigen niet als we kiezen wat we gaan eten. (…) Vandaag de dag hebben we de functie van veel van onze zintuigen uitbesteed aan de voedselindustrie, en dat komt de voedselindustrie bijzonder goed uit. Het komt ons juist veel minder goed uit, te oordelen naar de huidige epidemie van ziekten die verband houden met ons eetpatroon. (…) Uit onderzoeksgegevens van liefdadigheidsinstelling Fifth Sense weten we dat bijna iedereen door anosmie minder geniet van eten en drinken en zich er eenzamer door voelt. Ik had het gevoel alsof er iets van me werd afgepakt toen ik in september 2021 corona kreeg en ontdekte dat mijn vaste kop koffie ’s ochtends nergens naar rook. (…) Gezien het enorme aantal mensen op de wereld dat het virus heeft opgelopen, zullen miljoenen mensen moeten leven met permanente anosmie en/of parosmie, een verwante aandoening die tot akelige geursensaties leidt, waardoor iets wat helemaal geen rubber is bijvoorbeeld naar verbrand rubber ruikt. (…) Dat we onze zintuigen niet meer gebruiken tijdens het eten is zowel de oorzaak als het gevolg van het feit dat de meeste mensen er een ongezond eetpatroon op na houden, en dat begint al vroeg in hun leven. (…) Een kind dat wortelpuree uit een pakje eet, ontwikkelt geen zintuiglijke kennis over wortels: hoe ze eruitzien, ruiken en aanvoelen. (…) Onze zintuigen zijn niet van het ene op het andere moment van ons voedsel afgekoppeld. We bevinden ons aan het eindpunt van een eeuwenlange ontwikkeling waarin we onze zintuigen steeds minder zijn gaan gebruiken om mee te eten. (…) Asifa Majid, hoogleraar cognitieve wetenschappen aan de Universiteit van Oxford, zegt dat de reukzin vaak wordt beschouwd als een ‘afgestompt zintuig’, vergeleken met het zicht, omdat hedendaagse samenlevingen weinig woorden hebben om geuren mee te beschrijven, vergeleken met kleuren. (…) Gezond voedsel moet de betaalbare, voor iedereen toegankelijke norm worden. Wat kunnen wij, individuele consumenten, intussen doen om lekkerder en gezonder te eten terwijl we afwachten totdat die structurele hervormingen erdoor komen? (…) Ik zou zeggen dat we moeten beginnen met meer op onze zintuigen te vertrouwen. (…) Er zijn aanwijzingen dat de zintuigen in hedendaagse samenlevingen langzamerhand weer beginnen mee te tellen. (…) Misschien wel de belangrijkste reden om optimistisch te zijn over een nieuwe, zintuiglijke eetcultuur is dat we nog steeds – ook al leven we in een wereld die totaal verschilt van die van onze voorouders, de jager-verzamelaars – zintuiglijke wezens zijn. Als je anders wilt gaan eten, heb je dat voor een groot deel zelf in de hand, letterlijk, dankzij die fantastische duimen van je. (…) Maar je hebt ook nog je neus. Degenen onder ons die het geluk hebben dat ze nog kunnen ruiken, zouden alles uit hun reukzin moeten halen zolang ze dat nog kunnen. (…) Wie eet zonder zijn reukzin, gehoor, tastzin en zicht te gebruiken, komt niet om van de honger, maar komt wel tekort.