Kom eens uit je hoofd, en ga eens ín je lijf

Wouter van Noort, ‘Kom eens uit je hoofd, en ga eens ín je lijf’, https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/12/kom-uit-je-hoofd-en-in-je-lijf-a4124066, NRC (12 mei 2022)

In een tijd waarin de brazilian butt lifts en opgespoten lippen je tegemoetkomen op Instagram en TikTok, is het lichaam bepaald niet uit beeld verdwenen. Maar het heeft wel een heel specifieke, heel beperkte invulling gekregen. Als het in de populaire cultuur over het fysieke gaat, gaat het vaak over het lichaam als functioneel object: iets om bij te schaven of mooi te maken voor een foto – niet om emoties mee te beleven en te verwerken, niet een integraal onderdeel van wie je bént. (…) Het gaat er niet alleen om, om zelf weer contact te maken met je eigen lijf, maar ook dat je lichaam in gezond contact staat met ánderen.

Zoektermen

Haptotherapie
Manos Tsakiris
Anne Marsman
Maastricht University