Wees bedacht op de fysieke impact van ingrijpende jeugdervaringen

Redactie, ‘Wees bedacht op de fysieke impact van ingrijpende jeugdervaringen’, https://www.rinogroep.nl/interview/470/‘wees-bedacht-op-de-fysieke-impact-van-ingrijpende-jeugdervaringen’.html, RINO Groep, Centrale RINO BV (14 juni 2022)

Terugblikkend raakte al dat ‘praten over’ echter niet de kern. Dat gebeurde pas toen ze de afgelopen jaren kennismaakte met lichaamsgerichte behandelingen, zoals haptotherapie. Dat bracht haar uit haar hoofd bij haar gevoel, de stress, pijn en ‘dikke paniek’ in haar lijf waarvoor ze soms geen woorden had. ‘Sommige gevoelens zijn zo diep weggestopt dat je er makkelijk aan voorbij kunt gaan, of zo beangstigend dat je ze simpelweg vermijdt; maar zo blijven ze wel bestaan. Het is de kunst om daarbij te komen en er doorheen te komen, zodat het trauma je niet langer onderuithaalt op het moment dat het getriggerd wordt. Echt, you got to feel it, to heal it!’ (…) Lichaams- en ervaringsgerichte methodieken vormen daarom een noodzakelijke aanvulling op cognitieve gedragstherapie (…) net als therapieën waarbij mensen zich kunstzinnig kunnen uiten. (…) Wat ook cruciaal is bij het verwerken van trauma, is contact. Contact met iemand die om je geeft.

Zoeknaam

Anne Marsman