Heb je veel stress? Dan veroudert je immuunsysteem waarschijnlijk sneller

Jeannette Kras,’Heb je veel stress? Dan veroudert je immuunsysteem waarschijnlijk sneller’, https://scientias.nl/heb-je-veel-stress-dan-veroudert-je-immuunsysteem-waarschijnlijk-sneller-en-dat-is-slecht-nieuws/, Scientias (19 juni 2022)

Resultaten komen overeen met eerder onderzoek. We tonen aan dat een deel van de reden waarom stress in verband wordt gebracht met de veroudering van immuuncellen is dat stress het CMV-virus activeert. Het virus put mogelijk nieuwe T-cellen uit wat leidt tot een toename van het aantal versleten T-cellen. (…) We vonden een sterk verband tussen een CMV-infectie en de veroudering van het immuunsysteem. Dit virus krijgt weinig aandacht bij het grote publiek of van onderzoekers.

Bronnen

“Why stress causes people to overeat” – Harvard Medical School

“Stress accelerates immune aging” – Proceedings of the National Academy of Sciences