Erkenning complex trauma (CPTSS) dichterbij

Redactie, ‘Een stap dichter bij de erkenning van complex trauma’, https://m.ggztotaal.nl/#!/news/4067629, GGZ Totaal (5 juli 2022)

CPTSS is (nog) niet opgenomen in de DSM-5, maar wel al in de Internationale classificatie van ziekten (ICD-11) van de WHO. (…) De bijgewerkte ICD bevat een nieuwe diagnose voor complexe posttraumatische stressstoornis (complexe PTSS). Nieuwe symptomen – zoals stoornissen in de zelforganisatie – werden toegevoegd aan de eerdere symptomen van PTSS, waaronder flashbacks, nachtmerries, vermijding, sociale terugtrekking en een chronische staat van verhoogde alertheid. Belangrijke kenmerken van stoornissen in de zelforganisatie zijn onder meer overmatige of verhoogde emotionele reacties, gevoelens van waardeloosheid en aanhoudende moeilijkheden bij het onderhouden van relaties en bij het dicht bij anderen voelen.