Bang om door de mand te vallen? Ik ook

Sanne Blauw, ‘Bang om door de mand te vallen? Ik ook’, https://decorrespondent.nl/13552/bang-om-door-de-mand-te-vallen-ik-ook/5022087204288-a0636673, De Correspondent (6 juli 2022)

Het impostor phenomenon, de ‘interne ervaring van intellectuele nepperds’. Al worden ze nog zo vaak bevestigd in hun kunnen – door diploma’s, promoties, lof – ze ‘ervaren geen intern gevoel van succes’. Clance bracht in 1985 een boek uit dat het idee bij het grote publiek onder de aandacht bracht. (Daarin stelde ze overigens dat faalangst een van de kenmerken is van het fenomeen, weet ik nu weer.) Sindsdien verschijnt er steeds meer over in zowel de media als de wetenschappelijke literatuur. (…) Tegelijkertijd is er bar weinig bekend over wat je aan die gevoelens kunt doen. (…) Het voordeel van erover praten, is dat je vervolgens vaak van anderen hoort dat zij precies diezelfde gevoelens hebben. (…) Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat impostorgevoelens een essentieel onderdeel zijn van het mens-zijn. (…) We moeten het niet medicaliseren, maar normaliseren. Ik ben onzeker, andere mensen zijn onzeker, en het is doodnormaal.