Gerd Gigerenzer over intuïtie

Wieteke van Zeil, ‘Gerd Gigerenzer over intuïtie: ‘Veel ceo’s nemen de helft van de grote beslissingen op gutfeeling’, https://www.volkskrant.nl/wetenschap/gerd-gigerenzer-over-intuitie-veel-ceo-s-nemen-de-helft-van-de-grote-beslissingen-op-gutfeeling~bb94d960/, De Volkskrant (18 juli 2022)

Intuïtie is een gevoel dat is gebaseerd op jarenlange ervaring. Als je weet dat je iets moet doen of niet doen, maar het niet kunt uitleggen. Intuïtie is dus een expertise die niet bewust werkt, een vorm van onbewuste intelligentie. (…) Impulsief is niet hetzelfde als intuïtief. (…) Intuïtie is nodig omdat we niet alles weloverwogen kunnen leren en we ook niet de tijd hebben om alle beslissingen weloverwogen te nemen. Anders zouden we gewoon niks voor elkaar krijgen. (…) De theorie is misschien genderneutraler geworden, maar de gedachte is nog steeds dat de ratio nooit fouten maakt, alleen de intuïtie doet dat. De ratio zou dus ook controle over de intuïtie moeten houden. (…) Hoe meer ervaring, hoe gerechtvaardigder het is om te vertrouwen op intuïtie. (…) Je moet dus eerst oefenen. Een pianist die op intuïtie vertrouwt is ooit begonnen met een vinger te plaatsen op de juiste toets, en dat talloze malen, jaren en jaren, zeer bewust te oefenen.