Van de erfenis van Mister Tsjakkaa zijn we nog lang niet af

Nina Polak, ‘Emile Ratelband vertrekt. Maar van de erfenis van Mister Tsjakkaa zijn we nog lang niet af’, https://decorrespondent.nl/13628/emile-ratelband-vertrekt-maar-van-de-erfenis-van-mister-tsjakkaa-zijn-we-nog-lang-niet-af/5050251211632-3919e9da, De Correspondent (30 juli 2022)

Met zelfhulpboeken, cassettebandjes en seminars verspreidde hij zijn succesformule: ‘Ik wil = ik kan’. (…) Wat Ratelband eind jaren tachtig uit Amerika importeert is het geloof dat je jezelf kunt herprogrammeren met positieve gedachten. Succes dwing je af door je eigen zelfbeeld te veranderen. Je kunt over hete kolen lopen, zo heeft hij een hele generatie trainees gedemonstreerd, als je jezelf er maar van overtuigt dat het koel mos is. (…) De documentaire gaat erover wat er gebeurt als je van je overdaad aan peptalk een eigen wereld creëert. Een fort, waar de werkelijkheid en de beleving van anderen niet meer tot je kunnen doordringen.