Mentale gezondheid voormalig topsporters onder druk

Redactie, ‘Mentale gezondheid van Nederlandse voormalig topsporters onder druk’, https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/samenvatting/mentale-gezondheid-van-nederlandse-voormalig-topsporters-onder-druk/, Topsport Topics, allesoversport.nl (6-07-2022)

Voor het onderzoek kregen bijna 200 oud-topsporters de vraag of ze het afgelopen jaar mentale gezondheidsproblemen hadden. De meesten waren 17 jaar geleden gestopt met topsport. Bij de mentale gezondheidsproblemen ging het om symptomen van stress, angst/depressie, slaapstoornissen, alcoholmisbruik en eetstoornissen. 28 procent gaf aan symptomen van angst en depressie te hebben ervaren. 20 procent benoemde het afgelopen jaar verstoord eetgedrag te hebben gehad, 15 procent slaapproblemen en 13 procent gaf aan stress te hebben ervaren. 7 procent benoemde symptomen die duiden op alcoholmisbruik. In totaal meldde 7 procent twee en 4 procent drie mentale gezondheidsproblemen.

Bron

Oltmans E, Confectioner K, Jonkers R, Kerkhoffs GMMJ, Moen M, Verhagen E et al. A 12-month prospective cohort study on symptoms of mental health disorders among Dutch former elite athletes. Phys Sportsmed. 2022 Apr;50(2):123-131. doi: 10.1080/00913847.2020.1868276.