VPRO Zomergasten – Bessel van der Kolk – t/m 18 september beschikbaar op NPO Start

Redactie, ‘VPRO Zomergasten – Bessel van der Kolk – t/m 18 september beschikbaar op NPO Start, https://www.vpro.nl/programmas/zomergasten/kijk/afleveringen/2022/bessel-van-der-kolk.html, VPRO, NPO (28 augustus 2022)

In de ideale televisieavond van Bessel van der Kolk zien we veel filmfragmenten over trauma, want films maken volgens hem de complexiteit voelbaar van hoe mensen met elkaar omgaan. Maar het gaat ook over Van der Kolks eigen leven. De aanslag leerde hem bijvoorbeeld zijn eigen jeugd beter te begrijpen, én het gaat over wat we wereldwijd hebben geleerd om van trauma te helen. (…) In 2014 publiceerde hij het boek The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma (vertaald als Traumasporen in 2016) over de sporen die trauma in ons leven en lichaam achterlaat, zoals een overactief alarmsysteem in de hersenen, te veel stresshormonen, en veranderingen in het systeem dat relevante van irrelevante informatie scheidt.