Aan de universiteit mag een onderzoeker geen mens meer zijn

Ilse Josepha Lazaroms, ‘Aan de universiteit mag een onderzoeker geen mens meer zijn’, https://decorrespondent.nl/13674/aan-de-universiteit-mag-een-onderzoeker-geen-mens-meer-zijn/5067297847656-aaf90485, De Correspondent (18 augustus 2022)

Op dit moment is er weinig menselijks meer aan een academische baan. Het gaat om geld, prestige en macht. En om output en productiviteit, in plaats van kennis en creativiteit. Het huidige neoliberale klimaat aan de universiteit, waarin je als wetenschapper een radertje bent geworden in het rad van de kennisindustrie, maakt je letterlijk ziek. (…) Als er niet snel iets verandert, stevenen we af op een regelrechte ramp: de universiteit dreigt een schraal, uniform, voorspelbaar en verstikkend instituut te worden dat alle vernieuwing en originaliteit tegengaat. (…) De academische hiërarchie creëert verregaande afhankelijkheden tussen mensen met gelijke kwaliteiten, die vaak hetzelfde werk doen. Als je leidinggevende bepaalt of jij wel of niet een vaste baan krijgt, ben je vanzelf minder geneigd om kritiek te uiten of van mening te verschillen. De academische denkcultuur lijdt hier ook onder – want hoe vrij ben je als je alleen beloond wordt voor ja-knikken?