Pijneducatie voorwaardelijke stap in de behandeling van aanhoudende chronische pijn

Peter van Burken, ‘Succesvolle patiënten omarmen de centrale boodschap van pijneducatie’, https://www.psychfysio.nl/succesvolle-patienten-omarmen-de-centrale-boodschap-van-pijneducatie/, Psychfysio Opleidingen (bezocht op 28 september 2022)

Pijneducatie bij aanhoudende pijn is erg belangrijk, omdat ze de misvattingen van de patiënt over pijn en bewegen verminderen. Daardoor krijgen therapieën gericht op het hervatten van activiteiten en het psychologische functioneren meer kans. (…) Het biopsychosociale perspectief dat rond de pijn wordt aangeboden geeft een enorme verruiming in het perspectief van de patiënt op zichzelf en zijn pijn. Die verruiming is precies wat een vastgelopen pijnpatiënt nodig heeft. Het is triest, maar ook wel interessant, dat een rigide, simplistische en onjuiste visie op pijn op vanzelfsprekende wijze leidt tot rigide, simplistische en ‘foute’ manier van ervaren en omgaan met de pijn. De patiënt zit klem in een disfunctionele conceptueel-affectieve-gedragsmatige fuik. Fysieke of psychologische interventies aanbieden die buiten deze beperkte scope van de patiënt vallen, zijn zinloos. De patiënt heeft namelijk geen referentiekader om daar ‘ja’ tegen te kunnen zeggen. Daarom is pijneducatie, in welke vorm dan ook (expliciet of impliciet), altijd een voorwaardelijke stap in de behandeling van aanhoudende chronische pijn.

Bron

Leake, H. B., Moseley, G. L., Stanton, T. R., O’Hagan, E. T., & Heathcote, L. C. (2021). What do patients value learning about pain? A mixed-methods survey on the relevance of target concepts after pain science education. Pain, Publish Ahead of Print. https://doi.org/10.1097/j.pain.0000000000002244