emotie en gevoel

Jozien Wijnakker, ‘emotie en gevoel’, https://www.jozienwijnakker.nl/post/emotie-en-gevoel, jozienwijnakker.nl (bezocht op 2 oktober 2022)

Juist door lijfelijk bewust waar te nemen en te voelen wat er te voelen valt creëer je innerlijke rust en ruimte. Als je deze raadgevende lichaamssignalen oppikt en meteen in het moment ervaart, zul je opmerken dat pure emoties van verdriet, angst of boosheid je kort en heftig beroeren. Meestal minder dan vijf minuten. Door deze emoties te laten komen en gaan houd je de kamers van je innerlijke woning opgeruimd en geeft dat een opgeruimd gemoed. Als je durft te voelen wat er te voelen valt, raak je vertrouwd met pure emoties en groeit je zelfvertrouwen. (…) Aan emoties hangen geen kaartjes met verklaringen. (…) Ze zijn er. Het overdenken en verwoorden volgt pas na het doorvoelen. (…) Door bewust stil te staan bij je lijfelijke emoties en verstandige gevoelens en deze allebei serieus te nemen begint de ware zelfzorg. (…) Je vertrouwt op je diep innerlijk weten en geweten dat helder aangeeft wat je goed doet en wat je past. Dat is een natuurlijk vermogen.