Af en toe boos worden is gezond

Monique Siemsen, ‘Af en toe boos worden is gezond en getuigt van betrokkenheid’, https://www.trouw.nl/wetenschap/af-en-toe-boos-worden-is-gezond-en-getuigt-van-betrokkenheid~bfe28cc3/, Trouw, DPG Media B.V. (8 oktober 2022)

We omschrijven woede als een negatieve emotie omdat we het vervelend vinden ons boos te voelen. Maar anders dan negatieve emoties als angst of walging, zorgt boosheid niet voor een vluchtreactie. Als we boos zijn, willen we de daarvoor verantwoordelijke situatie of persoon juist naderen. (…) Dat heeft boosheid gemeen met positieve emoties. (…) We willen naar de situatie toe. Maar in het geval van boosheid kan dat gevaarlijk zijn. We moeten erover nadenken hoe we kunnen naderen zonder schade te veroorzaken of op te lopen. (…) Boosheid is inspannend, voor ons brein en voor de rest van ons lichaam. (…) Als mensen een oneerlijke situatie niet kunnen verhelpen met gedoseerde boosheid, slaat woede om in haat. (…) Echt geen boosheid kúnnen voelen, komt ook voor. Dat zijn mensen met zo weinig zelfvertrouwen, dat ze iedere situatie maar accepteren en als rechtvaardig beoordelen.