Yoga-liefhebbers egoïstisch noemen is een onterechte christelijke reflex

Jolanda Breur, ‘Yoga-liefhebbers egoïstisch noemen is een onterechte christelijke reflex’, https://www.trouw.nl/opinie/yoga-liefhebbers-egoistisch-noemen-is-een-onterechte-christelijke-reflex~b2c95960, Trouw, DPG Media B.V. (3 juni 2022)

Stilstaan bij je lichaam en wat je daarmee voelt, ligt nog altijd moeilijk in het nuchtere Nederland. Het lijf wordt weggemoffeld of juist breed uitgevent op tv en sociale media. De omgang ermee is ambivalent. Je draait overuren in SportCity en neemt tien verschillende voedingssupplementen om de vergankelijkheid van het vlees een halt toe te roepen. Om dat lichaam de volgende dag achter een laptop te vergeten, totdat het negen uur later protesteert met rugpijn. Het blijft een vehikel dat je van A naar B brengt en waaraan je kunt sleutelen. Zo werd het lijf klaargestoomd voor de commercie. Je stopt er nog een pilletje in of checkt je dure smartwatch. (…) Dat aandacht voor het eigen welzijn doorslaat (…) is dan ook geen egoïsme, maar ongebreideld maakbaarheidsdenken. (…) Het besef dat je voor je welzijn afhankelijk bent van anderen verschrompelt als je ze niet vertrouwt. Het werd een strijd tussen het immuunsysteem en de coronaprik. In dat gebakkelei was weinig ruimte voor twijfel. Emoties als angst en onzekerheid werden weggeredeneerd.