Zwitserse onderzoekers ontdekken hoe zachte pianoklank kan helpen om van nachtmerries af te komen

Niki Korteweg, ‘Zwitserse onderzoekers ontdekken hoe zachte pianoklank kan helpen om van nachtmerries af te komen’, https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/01/zachte-pianoklank-verdrijft-nachtmerries-2-a4146904, NRC (1 november 2022)

Een nachtmerriestoornis kan iemand tientallen jaren kwellen. Mensen met een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) hebben er vaak last van, maar de stoornis komt ook voor zonder dat iemand een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. Ongeveer 1 op 25 mensen heeft er last van. (…) Psychiater Lampros Perogamvros van de universiteit van Genève besloot IRT te combineren met een bekende techniek: gerichte geheugenreactivatie. Daarbij wordt overdag een ervaring gekoppeld aan een geluid of een geur. Als iemand ’s nachts tijdens de diepe slaap aan dat geluid of die geur wordt blootgesteld, blijft het geleerde beter hangen.