Weg met #SelfLove!

Sanne van Rij, ‘Weg met #SelfLove!’, https://decorrespondent.nl/13925/weg-met-selflove/5160313187700-0fba6de3, De Correspondent (10 november 2022)

Ik ben, net als andere millennials, opgegroeid met het begrip ‘zelfliefde’. We hebben geleerd dat we ‘eerst van onszelf’ moeten houden voor we in staat zijn een waardevolle relatie met een ander op te bouwen. En als dat je niet lukt, moet je dat zelf oplossen. (…) In Generation Me beschrijft hoogleraar Jean Twenge dat dit mantra eindeloos herhaald is in de popcultuur (en door onze ouders). We hebben het geaccepteerd en overgenomen, zonder er echt over na te denken. (…) Eeuwen terug sprak de filosoof Jean-Jacques Rousseau al over ‘eigenliefde’. Hij legde de basis voor amour de soi, een van de oudste definities van zelfliefde: een oorspronkelijke, natuurlijke liefde voor jezelf, die losstaat van andermans mening. (…) Die liefde leren we volgens Rousseau (als het goed is) via onze ouders, zodat we automatisch nastreven wat goed is voor onszelf. (…) Het kan heerlijk zijn om alleen te zijn, een massage te nemen, iets lekkers voor jezelf te koken. Maar zelfliefde is het niet. Dat is zelfredzaamheid, onafhankelijkheid. Zelfliefde draait om een imperfect mens in de spiegel zien, maar jezelf toch hoog in het vaandel houden. (…) De wereld heeft juist van mensen nodig dat hun liefde niet stopt bij zelfliefde. Dat we niet blind zijn voor de problemen van een ander.